5 Tips till dig som nyss börjat med porträttfotografi

May 30, 2022
Här listar jag 5 saker som jag hade velat veta när jag var nybörjare inom porträttfotografi! Som nybörjare kommer man alltid att göra misstag men förhoppningsvis hjälper denna listan dig att iallafall undvika några!

Lär dig att använda din kamera ordentligt


Detta kanske låter lite väl "basic" men det är något jag iallafall underskattade när jag var nybörjare. Som person har jag väl fallenhet för att lära mig tekniska saker men det betyder inte att jag tycker det är kul. Jag började med en Canon 700D, vilket för dig som inte vet klassas som en nybörjar-kamera. För att slippa grotta ner mig i allt det tekniska fotade jag enbart auto i början, vilket fungerade helt okej men det begränsade min kreativitet avsevärt! Även nybörjar-kameror har rätt många inställningar som är viktiga att känna till om du vill kunna styra hur dina foton blir. Utöver själva inställningarna finns det ett hav av information kring hur en kamera fungerar och hur alla olika komponenter samspelar. Med komponenter syftar jag på ISO, slutartid, bländare m.m. När jag väl tog mig tiden att läsa om allt detta var det som att en helt ny värld öppnade sig och jag fick en mycket större förståelse för hur man får mest ut av sin kamera.

Om du vill ta din redigering till nästa nivå – Fota RAW!


Vad är RAW undrar kanske du nu? Jo, RAW är ett format som skiljer sig från jpeg (vilket är ett av de vanligaste formaten när det kommer till bilder och foton). I din kamera kan du ställa in vilket format du vill fota i. Ofta står kameran redan inställd på jpeg men om du ändrar till RAW kommer du få mycket mer kontroll över redigeringen av dina foton! Något som bör nämnas är att RAW-formatet tar mycket mer plats än jpeg så om du ska börja fota RAW rekommenderar jag att du använder dig av en extern hårddisk där du kan föra över dina RAW-filer när du har varit ute och fotat. Det som skiljer RAW från jpeg är primärt att RAW är en ofärdig bild. En RAW-fil innehåller all information från fototillfället till skillnad från jpeg som är en komprimerad bild som du kan använda direkt, utan att redigera den.


Raw-filer måste alltså öppnas i ett program som stödjer RAW (exempelvis Lightroom, Photoshop, Capture one etc). Nu kanske du tänker: "Åh vad omständigt" och isåfall kanske jpeg passar dig bäst just nu men om du gillar att redigera dina foton, vill ha mer kontroll över slutresultatet och har tillgång till ett passande redigeringsprogram, är RAW definitivt för dig!


Vi tar ett exempel: Du har precis varit ute och fotat, det var en solig dag och du fotade jpeg. När du öppnar upp bilderna i datorn ser du att de flesta är extremt överexponerade (dvs för ljusa). Du försöker rädda dem genom att dra ner ljusstyrkan men kvalitén tar stryk och det ser inte alls bra ut. Detta hade kunnat lösas om du hade fotat RAW eftersom du då hade kunnat rädda mycket av detaljerna i bilden och ändå behålla kvalitén. Detta beror på det jag nämnde tidigare; att RAW är en ofärdig bild med all viktig information som krävs för att kunna "rädda" över- och underexponerade foton.

Lär dig att redigera från grunden – Förlita dig inte på presets och filter

(Preset = förinställda inställningar som kan appliceras på ett foto med ett klick).


Jag ser allt för ofta fotografer (men även folk i allmänhet) som använder ett och samma preset (eller filter) på alla sina bilder. Detta är något som är lätt att fastna i, speciellt när man är nybörjare och inte har hittat sin "stil" än. Att använda samma preset/filter på sina foton är bekvämt och det ger dem en enhetlig stil vilket många tycker ser bra ut i tillexempel Instagram-flödet. Dock känner jag att många glömmer att alla bilder är tagna i olika ljusförhållanden och miljöer vilket gör att ett preset/filter som funkar på en bild kanske inte alls funkar på en annan. Jag hör även många nybörjar-fotografer som ställer frågan: "Hur hittar man sin personliga stil som fotograf?" Svaret på denna frågan är enligt mig simpel; Lär dig att redigera dina foton från grunden istället för att varje gång applicera ett preset/filter.


Kom ihåg: Alla bilder behöver och borde inte se likadana ut. Content over feed!


Genom att sitta och pilla med ditt redigeringsprogram och testa att redigera olika foton som är tagna i olika ljusförhållanden och miljöer, lär du dig vad du tycker ser bra ut och hur du uppnår det resultatet oavsett vilket foto du redigerar. Mitt tidigare tips om att fota RAW spelar stor roll här då det ger dig så mycket kreativ kontroll över redigeringen! Testa olika stilar, ta inspiration från andra fotografer och utmana dig själv!

Öva på dina vänner och familj!


Ett bra sätt att utvecklas och bygga ett portfolio på är att öva på de som står dig nära! Porträttfotografi kräver ju att du har en modell att fota och som nybörjare är det inte så lätt att få tag på professionella modeller eftersom du förmodligen saknar ett portfolio (foton du är stolt över och kan visa upp).


När jag var nybörjare började jag med att fota mina vänner och familj. Jag experimenterade med olika sorters ljus, miljöer och kläder vilket var väldigt givande och tillslut hade jag en samling av foton som jag kunde visa upp när jag sedan frågade folk/modeller utanför min umgängeskrets ifall de ville bli fotade. Instagram är ett väldigt bra ställe för att hitta folk som kan ställa upp som modeller. Kanske hittar du någon bland dina vänners vänner?

Låt inte andra utnyttja dig och dina kunskaper


Något jag började märka när jag tog mig modet att söka modeller utanför min umgängeskrets, var att folk gör allt för att få gratis bilder. Tråkigt nog är fotografer väldigt underskattade och många tror att det bara handlar om att trycka på en knapp. Därför är det viktigt att när du väl har hittat någon som vill ställa upp som modell, gör klart för personen hur många foton du kommer skicka, hur denne får använda dem etc.


Många nybörjare går allt för ofta med på att exempelvis: Skicka överdrivet många foton, låta andra redigera dem, låta företag och influensers använda fotona i kommersiellt syfte etc. Detta förstår jag att man som nybörjare går med på eftersom man såklart vill ha erfarenhet och bilder till sitt portfolio. Däremot skulle jag säga att någonstans måste du dra en gräns. Du har ju trots allt investerat i en kamera, kanske i rekvisita till fotograferingar, extra objektiv? Om något, så har du iallafall investerat tid och energi i att lära dig hur din kamera fungerar, grunderna i fotografi och hur du föredrar att redigera dina foton.


Det jag vill komma fram till är: Låt inte andra utnyttja dig bara för att du är nybörjare och har en kamera! Värdesätt dig själv och dina kunskaper och gå bara med på det som känns rätt för dig. De som kommer till dig enbart för att få gratis foton och som blir sura när du exempelvis inte går med på att skicka 200 foton, förtjänar ändå inte dig och dina kunskaper!