Vad du betalar för när du bokar en fotograf

May 30, 2022
”Varför är fotografer så dyra?” I detta inlägget går jag igenom vad du betalar för när du bokar en fotograf och varför fotografi inte är så billigt som många verkar tro.

Tjänsten


Såklart betalar du för själva tjänsten; Att fotografen möter upp med dig, fotograferar, redigerar och tillslut levererar fotona. Många tror nog att detta är det enda man som kund betalar för vilket är lite felaktigt då det egentligen är så mycket mer som inkluderas i det totala priset men som ofta inte skrivs ut eller anges.

Tidsåtgången


Med detta syftar jag på tiden fotografen lägger på planeringen innan själva fotograferingen, på dagen för fotograferingen samt på redigeringen av fotona. Precis som alla andra som arbetar ska fotografen ha en rimlig timlön.

Investeringarna


De flesta fotografer investerar i början av sin karriär i olika saker för att komma igång. Exempel på dessa kan vara: Ett kamerahus, olika objektiv, en dator/laptop, en professionell hemsida, professionella redigeringsprogram, externa hårddiskar, laddare, extra minneskort och batterier till kameran etc. Du börjar kanske förstå nu att fotografi är långt ifrån den billigaste hobbyn man kan ha. Har man investerat mycket pengar i sin verksamhet måste man såklart ta rimligt betalt så att man inte går minus. Därför inkluderas fotografens investeringar i dennes priser!

Verksamheten


När du bokar en fotograf är en del av summan du betalar fotografens lön som möjliggör att denne kan fortsätta med sin verksamhet. Fotografer som vill kunna försörja sig på fotografi och kanske sluta på sitt ”vanliga” jobb, har såklart räkningar att betala och måste kunna sätta mat på bordet. Har man dessutom löpande utgifter kopplat till sin verksamhet måste de också betalas.

Användarrättigheterna


Vill du kunna använda bilderna till din egna verksamhet i exempelvis marknadsföringssyfte så betalar du såklart även fotografen för användarrättigheterna.

Erfarenheten, kunskapen & talangen


När du bokar en fotograf, bokar du denne för att göra något åt dig som du inte hade kunnat göra lika bra själv. Med andra ord betalar du fotografen för att använda sin unika erfarenhet, kunskap och talang för att utföra ett jobb åt dig. Att lära sig något och dessutom bli riktigt bra på det kräver mycket tid, energi och övning. Är du villig att betala lite extra för ett riktigt proffsigt resultat? Eller köper du hellre en egen kamera och gör jobbet själv?