July 21, 2023

3 hjälpsamma tips till er som ska gifta er och funderar på att anlita en bröllopsfotograf

Tips

Ska ni gifta er?


Om ja, stort grattis! ♡

Inför ett bröllop kan det vara mycket som ska planeras, bokas, köpas in och fixas och en sak många vill ha på plats är en bröllopsfotograf. Oavsett om man planerar att ha ett stort och pampigt bröllop eller kanske vill hålla det mer privat och intimt, är det ju så värdefullt att ha någon där som kan föreviga ens stora dag!


I detta inlägget delar jag med mig av 3 hjälpsamma tips för att ni ska få så mycket ut av fotograferingen och era bröllopsfoton som möjligt. Fortsätt läsa!

01/ välj rätt fotograf


Väljer man att investera i en fotograf för att få professionella bröllopsfoton, vill man givetvis få så mycket ut av upplevelsen och fotona som möjligt. Eller hur? Och nyckeln till detta är att välja rätt fotograf. Såhär går ni tillväga:


  1. Bestäm en (rimlig) budget. Kom ihåg att man får vad man betalar för, så här rekommenderar jag att inte snåla.
  2. Undersök och jämför olika fotografer i ert närområde. Välj inte bara första bästa utan låt det ta sin tid och välj varsamt. Alla fotografer har sina egna unika stilar och arbetssätt så basera ert val på detta.
  3. När ni har bestämt er för en fotograf, boka den. Kom ihåg att ju mer framförhållning, desto bättre!

02/ PLANERa & kommunicera


Bra och tydlig planering samt kommunikation kommer att underlätta både för er och för fotografen då det ger denne bästa möjliga förutsättningar för att ta så bra foton som möjligt under dagen! Vad menar jag med detta då? Jo:

  • Dela med er av planeringen av dagen till fotografen.
  • Var tydlig med era förväntningar och önskemål. Fotografen är ingen tankeläsare så ju fler detaljer ni ger, desto lättare blir det för den att göra sitt jobb.

03/ En välmående fotograf = bra foton


Se till att fotografen får tillgång till ordentlig mat och dryck under dagen (detta är framförallt viktigt om det rör sig om ett heldagsbröllop). Inkludera vilopauser i planeringen och om möjligt, ge fotografen en egen liten hörna där denne tryggt kan lägga sin utrustning och sina tillhörigheter. Det kan räcka med ett bord (föredragsvis placerat i anslutning till ett eluttag).


Huvudsaken är att fotografen ska känna sig trygg och bekväm. Varför ska ni bry er om detta då? Jo, för att om fotografen mår bra och känner sig trygg, kan jag lova att den kommer att göra ett bra jobb! Många tror tyvärr att fotografer är magiska robotar som bara dyker upp och gör sitt jobb, men riktigt så är det ju inte. Vi är människor som är i behov av energi och respekt för att kunna göra vårt jobb så bra som möjligt.

"red flags"/ varningsflaggor


När det kommer till att boka en bröllopsfotograf, är givetvis det viktigaste att ni är nöjda med ert val MEN det finns faktiskt en del varningsflaggor att hålla utkik efter när ni letar runt efter en fotograf:


  • Fotografen har ingen hemsida.
  • Fotografen är inte godkänd för F-skatt, dvs den har inget eget företag.
  • Fotografen erbjuder att jobba för orimligt billiga summor.

Det var allt för denna gången!


Om ni just nu är mitt i planeringen av ert bröllop, önskar jag er stort lycka till! Och om ni skulle vilja ha just min hjälp med att föreviga er stora dag kan ni boka mig genom att klicka på knappen här nedanför. Hoppas vi hörs! ♡